Berlin

Zboruri din Berlin

Berlinul este capitala Germaniei si este cel mai mare oras al tarii fiind ocupat de aproximativ 3,4 milioane de locuitori si acopera o suprafata de aproximativ 892 km². Acesta este traversat de raurile Spree si Havel si reprezinta centrul Regiunii Metropolitane Berlin-Brandenburg. Este impresionant si usor de remarcat faptul ca aproape o treime din teritoriul orasului este ocupat de paduri, gradini, lacuri si rauri, precum si multe parcuri.
In secolul 13, Berlinul a fost atestat pentru prima data si a fost capitala a Margrafiatului Brandenburg (1417-1701), a Regatului Prusiei (1701–1918), a Imperiului German (1871–1918), a Republicii de la Weimar (1919–1933) și a celui de-Al Treilea Reich (1933–1945), urmand mai apoi ca după cel de-Al Doilea Război Mondial orașul sa fie împărțit in Berlinul de Est si  in Berlinul de Vest.  Începand cu anul 1990,  Berlinul a redevenit capitala intregii Germaniei in urma reunificarii.
In prezent, Berlinul este recunoscut ca fiind un punct continental pentru transoportul aerian și feroviar și are o rețea foarte complexă de transport public. De asemenea, pe langa intreaga istorie tumultoasa a orasului, acesta mai este recunoscut si pentru festivalurile sale, pentru arhitectura impresionanta si diversa, pentru viata de noapte si calitatea inalta a vietii.
Capitala Germaniei este bogata in institutii culturale ce se bucura de un renume international. Printre numeroasele obiective turistice reprezentative Berlinului se regasesc:
 
Poarta Brandenburg (Brandenburger Tor) este o poarta monumentala care a fost construita in secolul al 18-lea si care reprezinta un simbol al pacii. In trecut, poarta a facut parte din Zidul Berlinului fiind principala cale de acces in oras.


Cladirea parlamentului Reichstag, care inainte de  unificarea Germaniei se afla in apropierea Zidului Berlinului, astazi se afla in apropiere de Poarta Brandenburg si este una dintre cele mai vizitate obiective turistice din Berlin. Un element care a creat numeroase controverse dar care in acelasi timp a atras atentia multor turisti  si a devenit unul dintre cele mai reprezentative imagini ale orasului il constituie domul de sticla care a fost ridicat pe acoperisul cladirii. Turistii au acces la acoperis prin intermediul unui lift sau cu ajutorul unei scari spiralate.


Piata Alexandru din Berlin (Alexanderplatz) a fost una dintre cele mai tumultoase piete din intregul oras la inceputul secolului al 19-lea, urmand ca dupa Reunificarea Germaniei sa devina un obiectiv turistic important si un punct de interes principal. Tot aici se poate observa si turnul TV numit Fernsehturm sau Tele-spargel (scobitoare) care face parte din categoria celor mai mari structuri din Europa, avand lungimea totata de 365 de metri.


Daca doresti sa vezi cele mai importante muzee din oras, atunci Insula Muzeelor este locul pe care trebuie sa-l vizitezi neaparat.Aceasta a primit din partea UNESCO statutul de membru al Patrimoniului Universal si reprezinta "un sanctuar al artei si stiintei". Cuprinde cinci muzee care sunt situate intre Kupfergraben si raul Spree:
Muzeul Vechi (Altes Museum) (1830) este primul din cele cinci muzee ridicate si este considerat a fi o capodopera neoclasica  a lui Karl Friedrich Schinkel.
Muzeul Nou ( Neues Museum ) a fost construit in 1859 la cererea lui Friedrich Wilhelm al IV-lea cu scopul de a gazdui colectiile egiptene si preistorice.
In 1876,  Johann Heinrich Strack, succesorul lui Friedrich August Stüler, a ridicat cel de-al treilea muzeu fiind gandit ca un templu antic pentru colectiile de pictura din secolul 19 din Germania si Europa.


Anul 1904 este important in istoria orasului deoarece atunci s-a construit Muzeul Kaiserului Friedrich (astazi Muzeul Bode) care a fost inchis pentru reparatii in 1997 si redeschis pe 18 octombrie 2006. In prezent, aici sunt gazduite o colectie de sculpturi, arta bizantina, monede si medalii.
Intre anii 1924  - 1930, pe o insula mica din mijlocul raului Spree, a fost ridicat Muzeul Pergamon care este considerat unic intrucat ilustreaza evolutia designului modern al muzeelor de-a lungul secolului 20, iar colectiile sale se intind pe durata a 6.000 de ani de eforturi artistice umane.


Berliner Dom, situata pe o insula de pe raul Spree, este o catedrala construita in stil baroc intre 1894 – 1905 si este a treia biserica construita in aceasta locatie. Dimensiunile acesteia sunt mult mai mari in raport cu predecesoarele sale si s-a dorit a fi un raspuns la catedrala catolica din Roma, Basilica San Pietro. Printre cele mai importante puncte de atractie ale interiorului bisericii este orga construita de Wilhelm Sauer in anul 1905 si are peste 7000 de tevi.

Un alt monument istoric care marcheaza trecutul zdruncinat al orasului il constituie Memorialul Holocaustului.  Acesta a fost inaugurat in mai 2005, la a 60-a aniversare de la rasturnarea regimului nazist si de la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial, cu scopul de a comemora moartea a sase milioane de evrei in urma actiunilor lui Hitler si a fortele naziste. Acest memorial se afla in apropiere de Poarta Brandenburg si la o mica distanta de locul in care Hitler este ingropat; ocupa aproximativ 19.000 de metri patrati fiind facut din 2711 lespezi din piatra gri care nu au niciun fel de insemn cum ar fi nume sau date.


Daca te atrage stilul baroc, atunci poti sa vizitezi palatul Scloss Charlottenburg care dateaza de la inceputul secolului al 18-lea si se afla in cartierul Charlottenburg din vestul orasului. Desti cladirea a ars din temelii in timpul celui de-al doilea razboi mondial, ulterior a fost complet reconstruita fiind in prezent cel mai mare palat din Berlin.
Berlinul pune pe harta si una dintre cele mai mari gradini zoologice din lume, Zoologischer Garten din Berlin, care a bine-dispus localnicii si turistii inca de la deschiderea sa, acum mai bine de 150 de ani. Aceasta este casa la 15000 de animale din 1400 de specii: ursi panda, ursi polari, lupi, gorile, elefanti, foci, zebre, rinoceri, lei, urangutani, girefe si okapi, unul dintre ultimile mamifere descoperite de lumea stiintifica.


Pe langa obiectivele turistice mentionate anterior, si nu numai, Berlinul te incanta cu oameni calzi, mancare traditionala delicioasa si numeroase localuri unde te poti distra. Un astfel de loc il reprezinta Cafenelele din Hackesche Höfe care este un complex de tip "labirint" construit in secolul al XIX-lea si unde poti gasi o serie de hoteluri, cafenele, restaurante, baruri, magazine, ba chiar si un cinematograf si un teatru. Stradutele si gangurile dintre cladiri sunt impanzite de terase, iar pentru asta a devenit unul din cele mai iubite locuri de catre turistii petrecareti.

 


este bine integrat in reteau de transport locala care ofera autobuze si autobuze express.
Aeroportul este in zona B, statiile sunt localizate in fata terminalelor A si B. Gara principala este la 30 de minute de aeroport, fiind conectata la toate rutele de transport europene.
Este aeroportul international principal din Berlin, situat la 8 km fata de centrul Berlinului.