Blue Air

Zboruri din Copenhaga

Copenhaga este capitala Danemarcei si este cunoscut ca fiind un „paradis al nordului”, un loc linistit unde domina frumsetea si optimismul. Este cea mai vizitata zona a Scandinaviei si in acelasi timp unul dintre cele mai scumpe orase din lume, impreuna cu Oslo si Londra.
Este situat pe doua insule, aflandu-se atat pe coasta estica a Sjaelland cat si pe insula d’Amager.
Datorita climei sale temperat maritime, verile din Copenhaga sunt foarte placute si racoroase. Incepand cu luna aprilie si pana in septembrie, orasul este gazda a mai multor evenimente si festivaluri, cum ar fi: Carnavalul Orasului, Festivalul Golden Ages, Festivalul de Jazz si multe altele.
Aici este locul in care trecutul reuseste sa se imbine cu prezentul intr-un mod aproape perfect, combinand arhitectura veche cu cladirile moderne intr-un stil neimaintalnit in alt oras.
Poate cel mai frumos parc din Danemarca este Trivoli, situat in centrul orasului si care se intinde pe o suprafata imensa. Tivoli - parcul de distractii
Al doilea ca vechime din lume (inaugurat in 1843) si celebru la vremea lui, vizitat de toti europenii care-si puteau permite calatorii in strainatate, Parcul Tivoli isi pastreaza locul "pe podium" si in ziua de azi: e cel mai vizitat parc de amuzament din Scandinavia si al treilea - ca numar de vizitatori - din Europa. Farmecul sau e dat, in mare parte, de imbinarea dintre vechi si nou, dintre traditie si progres; de pilda, in parc se gaseste una dintre cele mai vechi instalatii tip montagne-russe din lume (construita in Suedia, in 1914), care face casa buna cu cea mai noua atractie a locului, un nou montagne-russe, mai mare si mai spectaculos, inaugurat in 2009 si numit Vertigo.
A fost deschis in secolul XIX, mai exact in anul 1843, fiind descris ca o „gradina a placerilor”, avand numeroase cladiri construite in stil exotic, un bazar, sala de concerte, teatru, numeroase cafenele si restaurante, amenajari distractive pentru copii si o scena creata special pentru concerte. Este unul dintre cele mai vechi parcuri din Europa si in acelasi timp unul dintre foarte putinele parcuri localizate chiar in centrul unui oras.
Tot aici se afla si cel mai mare parc de distractii din tara, locul cu foarte multe roller coastere si alte modalitati prin care va puteti distra, atat voi cat si cei mici.
 
Nu trebuie sa ratati Castelul Rosenborg Slot, construit in stil renascentist unde puteti admira atat lucrari de arta, cat si bijuteriile Casei Regale. Va recomandam de asemenea si Mica Sirena, una dintre cele mai fotografiate statui din intreaga lume, creata de catre sculptorul Edvard Eriksen si inaugurata in anul 1913.
Turnul Rotund: urci in spirala, printr-un culoare inclinat si, ajungand sus, ai o vedere excelenta asupra orasului, de vreme ce turnul e asezat chiar in centrul acestuia.
Rundetaarn (Turnul Rotund) este cel mai vechi observator functional din Europa si oamenii au admirat acolo stelele de pe cer inca din anul 1642. La momentul in care Christian al IV-lea a ordonat construirea acestui turn, Danemarca era foarte cunoscuta pentru realizarile sale in domeniul astronomiei si asta datoria lui Tycho Brahe.
Biserica Mantuitorului are si ea o turla inalta (90 m) si "vizitabila", cu pretul urcarii unei ametitoare scari in spirala, din lemn de stejar, cu 400 de trepte, dintre care ultimele 150 inconjoara turla pe dinafara, "cataratorul" fiind protejat doar de un grilaj; in zilele cu vant, instalatia se cam zgaltaie, ceea ce face din urcarea pana in varf o proba de curaj si o sursa de senzatii tari.
Christiania
E, sa zicem, un cartier a orasului - fiindca ocupa o anumita zona, bine delimitata - dar e mult mai mult decat atat: e o comunitate ciudata, cu un statut incert, semi-legal, pe jumatate autonoma, cu o existenta tolerata, dar nereglementata… o ciudatenie, ce mai! Christiania are o populatie de vreo 1.000 de locuitori, alcatuita din oameni care, incepand cu anii 1970, au ocupat - fara forme, cum s-ar zice - o zona cu cazarmi dezafectate si alte constructii de acest gen. S-au asezat aici si au ridicat ori renovat constructii, facandu-si un orasel al lor. Christiania are baruri, restaurante si sali de concert, e pietonala, cu pasaje inguste - mai mult carari decat strazi - printre o multime de cladiri viu colorate, desavarsita ilustrare a spiritului boem al zonei. Evident, e un vesnic subiect de controversa, dorinta de a pune ordine in lucruri intrand in contradictie cu amintitul spirit boem si cu traditia veche deja de 4 decenii, iar la ora actuala se poarta discutii pentru a pune lucrurile la punct. Ce va iesi, vom vedea.
Galeria Nationala de Arta, Gliptoteca Ny Carlsberg (care, pe langa operele de arta, are si o foarte placuta gradina de iarna - o sera unde va puteti relaxa un pic, intre doua "etape" de vizitare a sutelor de capodopere), Muzeul Arken de Arta Moderna si Colectia Hirsprung (peste 700 de lucrari, majoritatea ilustrand asa-numita Epoca de Aur a picturii daneze - aproximativ intre anii 1800 si 1850) sunt principalele repere pentru un tur de familiarizare cu arta plastica daneza, clasica si contemporana.
Pentru cei interesati de vikingi, de agitata istorie medievala a nordului Europei, de modul de viata al locuitorilor tinuturilor de la miazanoapte, exista cateva muzee in care poti face o adevarata baie de cultura scandinava.
Muzeul National Danez te plimba prin istoria, geografia si etnografia tarii, de la vikingi la inuiti si din epoca de piatra pana in perioada baroca.
Frilandsmuseet - oficial, tot o sectie a Muzeului National - e o imensa expozitie in aer liber, "populata" (la fel ca Muzeul Satului din Bucuresti) cu constructii traditionale aduse din toate regiunile tarii, raspandite printr-un parc frumos, in care sunt amenjate vreo 25 de gradini si unde pasc cirezi si turme de animale domestice din rase vechi, daneze.
Chiar daca ideea de vacanta pe litoralul Marii Nordului nu ne prea imbie pe noi, cei deprinsi cu stilul meridional de acasa - "sezon de mare", cu soare si caldura, din mai pana in septembrie - edilii din Copenhaga s-au straduit mult - inclusiv financiar - in ultimii ani, pentru a face din plajele orasului-port niste obiective atragatoare, imbunatatind calitatea apei si dotarile plajelor. Macar de curiozitate, daca va aflati la Copenhaga intr-o zi de vara - acolo sezonul litoral e mai scurt, din iunie pana in august - puteti merge sa va scaldati si sa stati un pic la soare, cat o fi.