Blue Air

Zboruri din Atena

Atena este capitala Greciei. Cea mai veche prezenta umana este atestata la pestera Schist, datata a fi în preajma mileniilor al IX-lea–al VII-lea î.e.n. Atena este locuita permanent de cel putin 7000 de ani. Atena este unul dintre centrele lumii în ceea ce priveste cercetarea arheologica. Sunt cateva institutii principale care se ocupa cu cercetarea si valorificarea vestigilor istorice cum ar fi : Universitatea din Atena, Societatea de Arheologie care cuprinde cateva muzee. În acelasi timp orasul detine cateva laboratoare, printre care si laboratorul Demokritos pentru Arheometrie. Atena este cunoscuta în întreaga lume si ca un pilon al diferitelor conferinte si seminarii pe teme de cercetare. Cel mai important obiectiv îl reprezinta Acropola, avand ca punct principal de atractie Partenon. Renovarile aduse orasului au revitalizat multe dintre fatadele neglijate ale cladirilor, iar trotuarele au fost infrumusetate cu marmura roz. Expansiunea constanta a liniilor de metrou, introducerea autobuzelor “verzi”, a unor noi tramvaie si troleibuze, toate acestea ajuta la eradicarea vechii probleme a poluarii.

Acropola a fost înscrisa în anul 1987 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO. Akro poli inseamna “orasul de sus” si multe orase grecesti au o acropola. Atena o are pe cea mai celebra, incununata de cladirea Parthenonului.

Forul Roman situat la 100 m est de Agora Antica , la fel de interesant, dar mai putin impresionant decat aceasta, cunoscut drept Agora Romana sau piata. Initial, era o prelungire a agorei grecesti deja existente, fiind construit de lulius Caesar si de imparatul Augustus. Desi in comparatie cu alte situri din apropiere arata destul de darapanat, forul contine unul dintre simbolurile cele mai neobisnuite si mai memorabile ale Atenei, Turnul Vanturilor (Naos Aiolou).

Agora Cum cobori de pe Acropole pe panta de nord, la stanga ta vei vedea intinzandu-se locul Agorei antice, sau al pietei. Dupa Acropole si Muzeul National de Arheologie, acesta este locul urmatoarei vizite de capatai pentru cei interesati de istoria orasului. Initial, in zona se afla un cimitir, multe dintre morminte fiind inca vizibile dar, in jurul secolului al VI-lea I.Hr, locul a inceput sa fie folosit drept piata. Aceasta s-a extins, devenind centrul vietii ateniene timp de cateva sute de ani, aici ingbesuindu-se tarabe, pravalii si multimi de oameni la fel de guralivi precum atenienii din zilele noastre.

Templul Olimp a carei intemeierea merge inapoi in tipurile mitice ale lui Deucalion. Locul a fost locuit din timpuri preistorice si cultul zeului Zeus, este atestat inaca de la inceput. In 515 BC Peisistratos cel tanar, incepe contructia monumentalului templu care insa nu este finalizata datorita sfarsitului tiraniei in Atena. Mai tarziu templul este finalizat de catre imparatul roman Adrian in 125 AD. In interiorul templulu se gasea o colosala statue a lui Zeus.

Muzeul Bizantin (Vizantino Mouseio), de curand renovat, a carui noua aripa s-a deschis in 2007, s-a transformat dintr-un mic muzeu plin de icoane bine conservate intr-una dintre cele mai importante atractii ale orasului. Aripa subterana este o realizare arhitecturala uimitoare, dar si un spatiu expozitional atractiv pentru colectia extinsa.

Atena beneficiaza de un transport bine pus la punct, în care se regasesc toate mijloacele de transport : autobuze, troleibuze, tramvaie, metrou si trenuri suburbane. bilete avion blue air aeroport atena este cel mai important din Grecia, cu un trafic total de pasageri în anul 2007 de 17.000.000, si un numar de 560 zboruri pe zi. Acesta este localizat la o distanta de 35 km.