Blue Air

Zboruri din Iasi

Municipiul Iasi este resedinta judetului Iasi si principalul centru urban din nord-estul Romaniei. Iasi a fost capitala Moldovei în perioada 1564-1859, una dintre cele doua capitale ale Principatelor Unite între 1859 si 1862 si capitala Regatului Romaniei între 1916-1918. Orasul este centrul cultural, economic si academic al regiunii Moldova, aici invatand peste 60 de mii de studenti, Universitatea Alexandru Ioan Cuza fiind cea mai veche si printre cele mai prestigiose universitati din Romania. Orasul s-a dezvoltat pe malurile raului Bahlui, avand o populatie de aproape 300 de mii de locuitori este al doilea ca marime din tara. Prima atestare a orasului a fost in anul 1408 intr-un privilegiu comercial de catre domnitorul Moldovei, Alexandru cel Bun.In 1564 domnitorul Alexandru Lapusneanu a mutat capitala Moldovei de la Suceava la Iasi, iar in 1640 a fost infiintata prima scoala in limba romana de catre domnitorul Vasile Lupu. Istoria bogata a orasului aduna un numar mare de teatre, muzee, librarii, case de opera, case memoriale, monumente religioase, festivale culturale, gradini, parcuri si monumente naturale toate facand din oras si un important centru turistic.

Universitatea Alexandru Ioan Cuza a fost infiintata in anul 1860 la Iasi, la initiativa domnitorului Al. I. Cuza, cu sprijinul lui Mihail Kogalniceanu. Sediul actual a fost inaugurat la 21 octombrie 1897, in prezenta Regelui Carol I si a Reginei Elisabeta. Cladirea este o imbinare a stilurilor clasic si baroc, cu o intrare monumentala spre “Sala Pasilor Pierduti”, decorata cu picturi ample, in stil suprarealist, cu profunde semnificatii spirituale, semnate de catre Sabin Balasa.Printre absolventii celebri ai universitatii se numara Grigore Cobalcescu, Petru Poni, A. D. Xenopol, Gheorghe Bratianu, Grigore T. Popa sau Gheorghe Platon. Teatrul National Vasile Alecsandri a carui cladire a fost contruita intre anii 1894 si 1896 este considerata a fi cel mai vechi si cel mai frumos lacas de acest gen din tara. Planurile cladirii apartin celebrilor arhitecti vienezi Fellner si Helmer, care au proiectat constructii similare in Viena, Praga, Odessa, Zurich. Inaugurata odata cu teatrul, uzina electrica a acestuia a marcat inceputul iluminatului electric la Iasi.Cortina Teatrului a fost pictata in 1896 de catre M. Lenz un maestru vienez si transpune Unirea Principatelor Romane. Biblioteca Centrala Universitara a fost proiectata de arhitectul Constantin Jotzu si construit, intre anii 1930-1934, de inginerul Emil Prager. Interiorul cladirii este lucrat in marmura de Carrara si mozaic venetian, iar exteriorul este impodobit cu coloane in stil ionic, mici frontoane triunghiulare si medalioane cu ctitori ai neamului nostru si intemeietori ai culturii nationale. Initial, cladirea trebuia sa fie sediul Fundatiei Universitare “Ferdinand” (Ferdinand I Hohenzollern-Sigmaringen, Rege al Romaniei intre anii 1914-1927). La 1 Septembrie 1945 cladirea a fost cedata Bibliotecii Centrale Universitare, institutie fondata in 1839. In 1948, statul roman a decis administrarea intregului patrimoniu al Fundatiei de catre Universitatea din Iasi.
In prezent, Biblioteca Centrala Universitara, una din cele patru biblioteci centrale din Romania, detine o impresionanta colectie de carti vechi si rare. Palatul Culturii ridicat intre anii 1906-1925 si inaugurat in 1926, de catre Ferdinand de Hohenzollern, al doilea rege al Romaniei moderne, este creatia cea mai importanta a arhitectului roman I. D. Berindei, format la scoala pariziana. In holul central se remarca un mozaic figurativ, in care sunt dispuse concentric diverse reprezentari de bestiarium gotic: acvila bicefala, dragonul, grifonul, leul. Cladirea a servit drept Palat Administrativ si de Justitie, pana in 1955, cand a fost destinat gazduirii unora din cele mai importante institutii culturale ale orasului Iasi, reunite astazi sub denumirea de Complexul National Muzeal Moldova - Iasi.

La faima Palatului Culturii a contribuit si ceasul cu trei cadrane din turnul cladirii. Avand diametrul de 3,25 m, acestea erau decorate cu mici vitralii, reprezentand cele 12 zodii. Cate doi plaiesi, in costume nationale, zugraviti pe zidul turnului, stau de straja, incadrand ceasornicul, dupa modelul ostenilor pictati la castelul Peles.

Muzeul de Istorie al moldovei este situat la parterul Palatului Culturii, in aripa vestica, este continuatorul Muzeului de Antichitati, infiintat de Orest Tafrali, in 1916 si, prin cele patru sectii ale sale - preistorie si istorie veche, istorie medievala, istorie moderna si istorie contemporana - prezinta principalele aspecte ale dezvoltarii comunitatilor umane care au trait in spatiul est-carpatic, din paleolitic pana la cel de-al Doilea Razboi Mondial.

Muzeul Stiintei si Tehnicii, situat in aripa estica, include sectiile: energetica, inregistrarea si redarea sunetului, telecomunicatii, mineralogie - cristalografie. Progresele rapide ale tehnologiei informationale au determinat formarea unei colectii de computere, constituind o noua sectie.

Muzeul de arta se afla etaj unde sunt galeriile de arta europeana si romaneasca. Acesta este continuatorul celei mai vechi pinacoteci din tara, existenta pe langa prima universitate moderna romaneasca din 1860, cu un inventar incluzand donatii ale lui Gheorghe Asachi, Scarlat Varnav, Costache Dasiade, A. Donici, V. A. Urechia, substantial imbogatit de colectia lui Costache Negri, devenita proprietate a muzeului, gratie unui gest similar, din 1874. In fata Palatului Culturii se afla statuia ecvestra a lui Stefan cel Mare, realizata la Paris, de catre Em. Fremiet, conform schitelor lui Gh. Asachi. In 1883, la dezvelirea statuii, Mihai Eminescu a scris celebra “Doina” . Cu aceeasi ocazie, Regele Carol I a daruit doua tunuri “Krupp”, care flancheaza si astazi statuia marelui domnitor. Tunurile erau trofee din Razboiul de Independenta, cucerite de Regimentul de dorobanti din Copou (una din cele sapte coline ale Iasului). Muzeul Mihai Eminescu este compus din trei sali: doua la parter - Sala Destinului (denumita astfel datorita pardoselii pe care este reprezentat zodiacul, printr-un mozaic) si Sala de Arta, precum si una la etaj - Sala Prieteniei. Colectia de carte cuprinde editii ale creatiei eminesciene, de la prima editie (1884), pana la editiile recente, studii monografice privind viata poetului, exegeze critice si traduceri ale poeziei lui Eminescu in diverse limbi straine. poetului. Sunt expuse carti, fotografii si lucrari de pictura, grafica, sculptura, reprezentandu-i pe scriitorii Veronica Micle si Ion Creanga. Din anul 2004 muzeul detine si o expozitie documentara privind viata si activitatea scriitorului iesean Mihai Ursachi.

Muzeul de Istorie Naturala a fost infiintat la data de 4 februarie 1834, din initiativa unui grup restrans de membri ai Societatii de Medici si Naturalisti din Iasi, in frunte cu Iacob Cihac, Gheorghe Asachi, Mihail Zotta, Constantin Sturza si Costachi Negri si este primul muzeu de acest gen infiintat in Principatele Romane.
Cabinetul de Istorie Naturala a devenit cunoscut marelui public si prin faptul ca, in una din salile lui, deputatii din Partida Nationala, in noaptea de 315 ianuarie 1859, au hotarat candidatura colonelului Alexandru Ioan Cuza la domnia Moldovei. Cea mai completa relatare a evenimentului a lasat-o Vasile Alecsandri, intr-o scrisoare catre fratele sau, Iancu Alecsandri, in care subliniaza, printre altele, ca “noua, celor adunati aici, ni se dadu numele de Gruparea de la elefant”. In 1840 patrimoniul muzeal consta in: 1.500 minerale, 2.844 de plante, 3.000 de moluste si insecte, 795 vertebrate, 92 schetele. In anul 2000, inventarul Muzeului numara peste 350.000 piese, dintre care 3.500 piese de patrimoniu. Din anul 2008, muzeul detine un nou exponat (realizat artificial), Tyrannosaurus Rex , o premiera in Romania.

Manastirea Sf. Trei Ierarhi a fost construita intre anii 1637-1639 la ordinul domnitorului Vasile Lupu. Ornamentele exterioare, care acopera edificiul in intregime si care au fost initial aurite, combina elemente turcesti, arabe, georgiene, armene si persane, cu motive arhitecturale romanesti, intr-o superba dantelarie in piatra. Pot fi numarate peste 30 de registre de motive decorative, care nu se repeta. In interiorul manastirii sunt inhumate mai multe personalitati de rang domnesc: Theodosia, prima sotie a lui Vasile Lupu, Stefan-Voda, fiul lor; Dimitrie Cantemir, principele carturar (1710-1711), precum si Alexandru Ioan Cuza, primul domnitor al Principatelor Unite (1859-1866). Din pictura initiala, eleganta, intr-o gama variata de culori, de o calitate artistica deosebita, nu s-au mai pastrat decat mici fragmente. O valoare mare o reprezinta portretele ctitorilor, Vasile Lupu si Doamna Theodosia, cat si ale copiilor, Ioan si Ruxandra. Gradina Botanica a fost infiintata in anul 1856 de catre medicul si naturalistul Anastasie Fatu a avut o istorie zbuciumata, traversand mai mult de un secol pana la admirabilul aspect actual. In 1873, Societatea de Medici si Naturalisti din Iasi a infiintat o a doua gradina botanica, in apropiere de cea veche, organizator fiind Dimitrie Brandza, iar majoritatea plantelor au fost donate de catre Anastasie Fatu. Unele dintre plantele cultivate atunci mai exista si astazi, in curtea Muzeului de Istorie Naturala. In 1870, conducerea Universitatii “Al. I. Cuza” a decis construirea unei gradini botanice, in locul ocupat in prezent de Univ. de Medicina si Farmacie “Gr. T . Popa”, extinsa in 1876. Dar, pentru ca nici acum aceasta nu corespundea standardelor de invatamant, s-a planificat crearea uneii gradini in spatele Palatului Culturii. Proiectul insa nu s-a finalizat, din lipsa de fonduri, iar ulterior din cauza Primului Razboi Mondial. Astfel, in 1921, profesorul Al. Popovici a infiintat o gradina botanica noua, in spatele cladirii Universitatii noi, unde a construit si mici sere, folosite pentru cresterea plantelor tropicale. Aceasta locatie s-a pastrat pentru mai bine de 40 de ani, pana in 1963, cand s-a decis mutarea gradinii in spatiul actual, pe dealul Copou, pentru a satisface cerintele de invatamant. Astazi, Gradina Botanica din Iasi acopera o suprafata de aproximativ 100 de hectare.

Sectorul Sere cuprinde 12 compartimente, fiecare cu specificul ei: plante mediteraneene, tropicale, subtropicale (cactusi, palmieri, bananieri, citrice etc.), numeroase flori ornamentale (azalee, camelii, crizanteme, orhidee etc.) si o colectie de cicadaceae (fosile vii).Sectorul Ornamental are o suprafata de 4,5 hectare si contine 2.200 de taxoni, in exemplare unice sau grupati in 25 de colectii. Sectorul Rozariu insumeaza 800 de varietati de trandafiri nobili.

Aeroport Iasi Se afla la aproximativ 8 km de centrul orasului Iasi, este unul dintre cele mai vechi din Romania, primele zboruri avand loc in anul 1905.

Legatura dintre aeroport si centrul orasului se face cu linia RATP 50 si dureaza in jur de 30 de minute.