Blue Air

Zboruri din Lisabona

Lisabona, capitala Portugaliei, este o metropola cu peste 2 milioane de locuitori, cu un relief deluros (se intinde de-a lungul a 7 dealuri, mai multe dintre ele fiind situate chiar in centrul orasului), si o istorie bogata si tumultoasa. Pe rand, a fost capitala de provincie romana, ocupata de musulmani si apoi devenita punct central al monarhiei Portugaliei.

Un weekend (sau o excursie de mai lunga durata) in Lisabona trebuie neaparat sa inceapa cu o plimbare prin centru. Partea de sus a orasului se leaga de partea de jos (downtown, cartier ce poarta numele de Baixa) a Lisabonei, printr-un bulevard larg, Avenida da Liberdade, avand pe centru un parc cu multe cafenele, iar pe laterale magazine si buticuri luxoase (Hugo Boss, Dolce&Gabanna, Louis Vuitton).

Dupa o zi plina de "bifat" obiectivele turistice si de vizitat magazinele din zona centrala sau din cartierul Chiado, seara poti sa degusti bucate traditionale portugheze, impreuna cu un pahar de Vino Verde sau de Porto, intr-unul din restaurantele situate la inaltimi, imprejurul castelului, de unde poti admira spectacolul nocturn oferit de Lisabona. Dupa cina, pentru inca un pic de distractie nocturna, fa o vizita in Bairro Alto, centrul vietii de noapte a Lisabonei.

aeroport lisabona
Aeroportul din Lisabona este situat la 8 km distanta de oras.

Cum ajung la aeroport?

Indicatii auto: Pentru a  ajunge la aeroport din nord, mergeti pe autostrada A1 Oporto/Lisbon si apoi pe 2ª Circular. Din sud, traversati podul Vasco da Gama si mergeti pe 2ª Circular. De la Cascais/Estoril, pe autostrada A5, apoi pe CRIL (IC 17) si apoi pe 2ª Circular. De la Parque das Nações, pe Marechal Gomes da Costa catre Rotunda do Relógio, apoi pe Alameda das Comunidades Avenue Dr Alfredo Bensaúde catre 2ª Cicular. Aeroportul este bine semnalizat.

Parcarea: Exista atat parcari pe termen scurt cat si pe temen lung. P1 si P2 sunt pentru termen scurt si au acces direct catre terminal. P1 se afla langa Plecari si P2 langa Sosiri. P3 este dedicata stationarilor lungi si este in aer liber. Un serviciu de transport merge gratuit de la terminal la parcari.

Transportul public

Cu autobuzul: CARRIS AeroBus 91 merge in centrul orasului (20 min) si la gara Cais do Sodré. Autobuzele 5, 22, 44, 45 si 83 merg catre diverse destinatii din centrul si imprejurimile Lisabonei.

Taxi: Taxiurile se gasesc non-stop, statia de taxiuri se afla la iesirea de la Sosiri si Plecari.

Informatii aeroport

Numar terminale: 2

Noutati despre aeroport: Al doilea terminal, dedicat zborurilor interne, s-a deschis in august 2007, iar o extindere a principalului terminal este in desfasurare. Construire unei noi piste este de asemenea in plan.

Transferul dintre terminale: Autobuze gratuite circula intre terminale.

Informatii si HelpDesk: Exista panouri de informare in holurile de la Plecari si Sosiri si un panou turistic informativ in holul Sosiri.

Facilitatile aeroportului

Bani si telecomunicatii: Exista o banca si un oficiu postal in zona de Plecari si un birou de schimb valutar in zonele de Plecari si Sosiri. Bancomate si punctele de acces internet se gasesc oriunde in aeroport.

Mancare si bauturi: Exista o mare varietate de restaurante, baruri, cafenele si fast-food-uri in zona Plecari.

Cumparaturi: Sunt multe magazine, inclusiv duty-free.

Bagajele:Un serviciu de lasat bagaje este deschis zilnic la nivelul 2 la parcarii P2. Biroul pentru bagaje pierdute se gaseste la politie, in zona Plecarilor.

Alte facilitati:Un birou de asigurari se gaseste in zona de check-in. Exista spatii pentru copii, o camera de prim-ajutor la Sosiri si dusuri in zona Plecari.

Facilitati pentru conferinte si afaceri: Icaro Lounge, Apolo Lounge si Ulisses Lounge de la nivelul 2 la Plecari dispun de facilitati internet, telefon si fax.

Facilitati pentru persoanele cu dizabilitati:Exista rampe, lifturi, telefoane si toalete special adaptate. Scaunele cu rotile sunt puse la dispozitia pasagerilor de catre companiile aeriene iar angajatii acestora ofera asistenta necesara; calatorii trebuie sa informeze compania aeriana de aceste cereri inainte de zbor. Exista de asemenea locuri de parcare rezervate si doua lifturi care transporta pasagerii intre diferitele nivele.

Hoteluri: Nu exista hoteluri in aeroport. Hotelurile din apropiere sunt Radisson SAS Hotel Lisboa, Holiday Inn Lisbon Continental, Marriott Lisbon, Hotel Tivoli Tejo, Barcelona Hotel, NH Campo Grande si Hotel Olissippo Oriente.

Atractii turistice

  • Manastirea Jeronimo Lisabona este trecuta pe lista Patrimoniului Universal UNESCO si este locul de odihna vesnica al lui Vasco da Gama;
  • Turnul Belem Lisabona: Construit in anul 1515 ca o fortareata cu rol de aparare la intrarea in portul Lisabona;
  • Oceanarium din Lisabona este unul dintre cele mai mari aquariumuri din lume;
  • Peste drum de Manastirea Jeronimo, se gaseste Monumentul Descoperirilor. Acesta a fost construit pe malul de nord al raului Tejo in anul 1960 pentru a comemora a 500-a aniversare de la moartea Printului Henric Navigatorul;
  • Statuia lui Hristos Regele (Monumento Cristo Rei) Lisabona: Monumento Cristo Rei se gaseste in varful unui deal la aproximativ 110 m inaltime pe malul de sud al raului Tejo si poate fi vazuta din departare. Asemanarea cu Statuia lui Isus Cristos din Rio de Janeiro nu este intamplatoare.