Blue Air

Zboruri din Oradea

Oradea, cunoscuta si sub vechea denumire Oradea Mare, este municipiul de resedinta al judetului Bihor, Crisana, Romania. Este pozitionata in vestul Romaniei, pe raul Crisul Repede si foarte aproape de granita cu Ungaria. De asemenea, Oradea reprezinta si cel mai important oras din regiunea istorica Crisana. Puncte de reper importante ale orasului care il fac cunoscut sunt statiunile balneare Baile Felix si Baile 1 mai care se afla la o distanta de 8 km, respectiv 4 km de oras. In aceasta zona, pe langa apele termale care au ajuns sa fie recunoscute pe plan international datorita efectelor terapeutice, se mai gaseste si o spectaculoasa formatiune carstica – un aven ce are o adancime de 86 de metri denumita de localnici “Craterul de la Betfia” sau Paraul Peta.
De sute de ani, municipiul Oradea reprezinta un punct de referinta foarte important pentru aceasta zona, fiind cel mai important centru comercial si cultural. In trecut, mai exact in Evul Mediu, Cetatea Oradiei gazduia un observator astronomic unde, astronomii ce lucrau acolo foloseau meridianul Oradiei ca meridian de 0°. Acest lucru a facut ca turismul oradean sa se dezvolte din ce in ce mai mult, ajungand astfel ca in ianuarie 2015, Oradea sa participle la Targul de Turism de la Viena alaturi de Baile Felix.

Pe langa Crisul Repede, Oradea mai este strabatuta de raul termal Peta si paraurile Pasteur, Salbatic, Crisul Mic, Adona, precum si toti afluentii Crisului Repede.
In ceea ce priveste traficul aerian, Aeroportul International Oradea deserveste companii aeriene interne si externe, ajungand sa fie principala poarta de intrare in tara din zona nord-vestica. Alte cai de acces in oras sunt drumurile nationale si europene: DN1, DN76, DN79, E60, E79 SI E671.
Municipiul Oradea reprezinta un important centru istoric-cultural fiind primul centru al umanismului din Transilvania, zidurile vechii cetati dovedesc istoria indelungata a acesteia, viata culturala fiind in present reprezentata prin numeroase spectacole, expozitii, concerte impresionante si targuri diverse. De asemenea, aici mai este gazduita si cea mai dinamica universitate din tara.

Alaturi de cladiri reprezentative, orasul traieste si prin evenimentele de cultura si de divertisment pe care spatiile dintre acestea le adapostesc de-a lungul anului, începand din primavara, cand în luna mai se desfasoara "Festum Varadinum", continuand în toiul verii cu Targul Mesterilor Populari si Serbarile Cetatii, în luna iulie, si încheind cu toamna, cand au loc "Festivalul Toamna Oradeana" si "Saptamana Teatrului Scurt", în lunile septembrie-octombrie.
Amplasarea geografica face ca Oradea sa fie un punct nodal foarte important în turismul regional si international. Astfel, municipiul se gaseste la numai 12 km de Baile Felix, cea mai mare statiune balneo-climaterica permanenta din Romania. În acelasi timp, pe teritoriul judetului Bihor se afla si multe alte obiective turistice atractive: statiunea Stana de Vale, formatiunile carstice din Muntii Apuseni, spectaculoasele vai ale raurilor ce strabat judetul, obiceiurile si traditiile de pe întreg cuprinsul sau, multitudinea de supravietuiri arhitecturale taranesti, dar si alte atractii de factura naturala si antropica.

Episcopia Romano-Catolica din Oradea e cea mai veche dintre toate celelalte din oras, întemeierea ei fiind precedata de aceea a manastirii ridicate de regele Ladislau cel Sfant în cinstea Fecioarei Maria (în jurul careia avea mai apoi sa apara Cetatea) si de cea a prepoziturii. În prezent Biblioteca Diecezana Romano-Catolica poseda aproximativ 10.000 de volume tiparite înainte de anul 1800, între acestea figurand 23 de incunabule (tiparituri ante 1501), peste 350 de titluri apartinand secolului al XVI-lea, 220 titluri tiparituri vechi maghiare (ante 1712), peste 1.000 de titluri tiparituri straine apartinand secolului al XVII-lea etc.
Muzeului episcopal reformat
Raspandita în spatiul bihorean mai cu seama de la jumatatea secolului al XVI-lea, Reforma a contribuit substantial nu doar la amplificarea vietii spirituale a acestui areal ci si la dezvoltarea culturii.
Întemeiata de Hoffalter Rafael, aceasta a tiparit mai cu seama carti bisericesti. Primul volum scos aici a fost traducerea si explicarea cartii lui Iov din Biblie, datorata lui Melius Juhasz Peter. Cea mai notabila ramane, desigur, Biblia de la Oradea, munca la tiparirea ei debutand înca din anul 1657, tirajul ajungand la 10 000 de exemplare.
Palatul Ullmann
Cladirea monument istoric, de pe str. Piata 1 Decembrie, construita în anul 1913, este reprezentativa pentru comunitatea evreiasca din Oradea. Ullmann Izidor este unul dintre evreii stabiliti Ullmann. Spirit întreprinzator ca si tatal sau, Sandor a construit palatul Ullmann, dupa planurile arhitectului Lőbll Ferenc.
Cladirea conceputa cu o curte interioara era destinata sa fie casa de raport (bloc de locuinte) pentru familiile cu dare de mana. Apartamentele dinspre strada erau concepute foarte luxos, în timp ce, spre curte, mai modeste, se aflau locuintele servitorilor. Initial în cladire a existat si o capela de rit vechi izraelit.
În timpul celui de-al doilea razboi mondial Palatul Ullmann a facut parte din perimetrul ghetoului, aici si în zona din jur fiind masati evreii care au fost deportati în lagarele de exterminare.
Dupa razboi, Palatul Ullmann a redevenit ceea ce fusese înainte, un bloc de locuinte, iar la mansarda s-au amenajat ateliere pentru artistii plastici profesionisti.
Palatul Moskovits Miksa
PALATUL MOSKOVITS MIKSA , În constructia PALATUL MOSKOVITS MIKSA, pentru prima data în Oradea, s-au folosit prefabricatele, respectiv placi de ciment cu nervuri metalice. Beneficiaza de o bogata ornamentica vegetalo-simbolistica, de o perfecta alunecare a curbelor si de o feronerie secession foarte bine lucrata. Predomina elementele vegetale, flori cu tulpinile lungi, curbilinii, pe care le regasim la toate elementele decorate. La nivelul parterului ornamentele vegetale sunt amplasate sub bovindouri, pe console, în jurul golurilor cu grilaj.
Cetatea Oradea
Avand o istorie de aproape 1 000 de ani, Cetatea Oradiei are toate atuurile de a se constitui într-un obiectiv turistic de prim rang nu doar pentru municipiul de pe malurile Crisului Repede ci si pentru regiunea de vest a Romaniei si, în sens mai larg, pentru spatiul central-est european. Trecutul istoric al acesteia, arhitectura, povestile si legendele existente în legatura cu anumite evenimente care i-au marcat existenta, concureaza împreuna în a-i da o nota de atractivitate si de originalitate ravnita de numeroase alte monumente.
Cetatea Oradea a fost locul de veci al multor capete încoronate: Ladislau I (adus la Oradea între anii 1130 si 1134), Andrei al II-lea (1235, dus ulterior la Agria), Stefan al II-lea, Ladislau al IV-lea Cumanul (1290), regina Beatrix, sotia lui Carol Robert de Anjou (1319), regina Maria de Anjou, sotia lui Sigismund de Luxemburg (1396), regele-împarat Sigismund de Luxemburg (1437, singurul împarat romano-german înmormantat în afara Germaniei).
Palatul Copiilor
4. Palatul Copiilor a fost primul muzeu “cu acte in regula” si a fost ridicat initial cu scopul de a servi ca sediu al Societetii de Arheologie si Istorie; se afla in apropierea Garii Centrale si a Complexului Baroc.
5. Hotelul Astoria este o cladire ce are un parter inalt, spatiu care deserveste acum drept cafenea frecventata indeosebi de artisti precum scriitori, poeti si jurnalisti. Pe peretele acestei cafenele literare se afla o placa comemorativa cu ajutorul careia suntem instiintati ca acesta era locul preferat al poetului maghiar Ady Endre care, in anul 1908, a tiparit antologia "A holnap" (Ziua de mâine).

6. Un alt obiectiv turistic impresionant ce poate fi descoperit in Oradea il reprezinta Biserica cu luna construita intre anii 1784 și 1790. Aceasta este dotata cu un turn – clopotnita ce are o inaltime de 55m si cu o sfera ce are diametrul de 1 m, vopsita jumatate in auriu si jumatate in negru. Elementul impresionant al acestei bile este dat de mecanismul care o face sa se roteasca in functie de miscarea de rotatie a Lunii in jurul Pamantului, redand asadar toate fazele lunii.